Over het boek

Boek omslag

In de jaren negentig van de vorige eeuw, begon ik vintage microfoons te verzamelen. Omdat ik er meer over wilde weten probeerde ik er zoveel mogelijk over te lezen. De beschikbare informatie over het onderwerp viel nogal tegen. Natuurlijk waren er genoeg boeken die handelden over gebruik en toepassing van microfoons. Maar dat bevredigde niet mijn interesse in hun geschiedenis, hun design en de rol die ze speelden in de verandering die de wereld onderging; van geïsoleerde gemeenschap naar ‘Global Village’.

Hoe verliep de verandering, vanaf hun uitvinding begin negentienhonderd tot het einde van de twintigste eeuw? Hun gedaanteverwisseling van angstaanjagende monolieten die verborgen moesten worden tot verleidelijke Art Deco objecten. Van de futuristische raket vormen uit de vijftiger jaren tot de modellen die comfortabel in de hand rusten van popsterren en karaoke zangers. Hun opkomst, sinds de geboorte van de radio, tot hun aanwezigheid in het hedendaagse leven?

Voor velen zijn hun iconische vormen even bekend als de T Ford en de Levi’s 501 spijkerbroek. Journalisten vertrouwen in gevaarlijk omstandigheden nog steeds op hun zestig jaar oude microfoons en opname studios blijven oude microfoons gebruiken vanwege hun sublieme geluidskwaliteit.

Hoe meer research ik deed, des te meer raakte ik er van overtuigd dat dit verhaal een publiek verdient dat geboeid kan raken door hun vormen, hun verhalen en de variatie aan modellen en merken.

Dit boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de twintigste eeuw; de memorabele personen, beslissende gebeurtenissen, communicatie en design.