Tijdloze Radiomicrofoons

Sommige microfoonmodellen hebben een iconische status gekregen en hun verschijning heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op het publiek.

Hede ten dage leveren ze nog steeds goede prestaties.

In de eerste plaats: de BBC/Marconi AXB ribbon (band) microfoon, dit model was aan twee kanten geschikt voor opnamen ; het warme geluid dat deze microfoons voortbrachten roept herinneringen op aan de BBC uitzendingen en de door de BBC gefaciliteerde uitzendingen van Radio Oranje. De hier afgebeelde AXB, uit 1943, is afkomstig uit Bush House, het gebouw waaruit de BBC overzeese uitzendingen verzorgde. Daar werden ook de uitzendingen van Radio Oranje gedaan en het is dus mogelijk dat Koningin Wilhelmina via deze microfoon de Nederlandse bevolking toesprak.
BBC-AXB


 

De hieronder afgebeelde Shure 55 dynamische microfoon is nog zo’n icoon; dit model stamt al uit 1939 en werd gebruikt voor veel radio uitzendingen, maar ook live, door o.a. de Andrews Sisters en Frank Sinatra. Het was de zangmicrofoon in Sam Philips’ SUN Studio in Memphis, waarmee Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en vele anderen hun hits opnamen. Het was de eerste richtinggevoelige microfoon met één element. Shure presenteerde in 2014, bij het 75 jarig jubileum van dit type, een moderne kopie, in een gelimiteerde oplage.  Shure-55-S-Fatboy